fbpx
Menu

Wij kunnen stilstaan bij verloren verwanten, mensen die wij of onze ouders gekend hebben of hadden kunnen kennen, als de Shoah niet had plaatsgevonden. Deze vorm van herdenken is eindig; over tien tot twintig jaar zullen er geen mensen meer zijn die de Holocaust bewust hebben meegemaakt. Dit is dus een belangrijk moment om te zoeken naar nieuwe manieren van herdenken. Herdenken om niet te vergeten; herdenken om te herinneren; herdenken om samen te zijn. Wij mogen de slachtoffers niet vergeten. En wij mogen nooit vergeten waartoe de mens in staat is, opdat wij dit nooit meer laten gebeuren.

Voor de Israëli’s is herdenken ook een manier om een gemeenschappelijke nationale identiteit te creëren. Hoe dit precies vorm gaat hebben, is aan ons. Vandaar dat Israëlische middelbare scholieren als groep op reis gaan naar Polen om hun heritage te leren kennen. Om te kunnen herdenken hebben wij het in belangrijke mate nodig om de Holocaust een gezicht te geven. Voor velen wereldwijd is Anne Frank de verpersoonlijking van de Holocaust.

Hier wringt het. Want Anne Frank is niet omgekomen in een gaskamer. Zij en haar zusje zijn twee van de bijna zeventigduizend slachtoffers van ondervoeding en vlektyfus, die in Bergen-Belsen in een van de massagraven liggen. Slachtoffers van de Holocaust, maar niet met het bekende, verschrikkelijke einde dat zo iconisch is geworden: de gaskamer.

Misschien moeten we onze iconische beelden dus wel herzien. Of moeten we het letterlijke loslaten, nu onze ooggetuigen verdwijnen? Nu niet de gebeurtenissen zelf, maar dat waar ze voor staan belangrijker wordt. Het is hoe dan ook tijd om een nieuwe vorm van herdenken te vinden.

Ik denk dat het landschap hierbij een rol kan blijven spelen. Ik ontdekte daarbij verschillende functies, verschillende soorten landschap: het schuldig landschap; het decor en het monument.

Lees verder: Schuldig Landschap

Contactgegevens:

E-mail: mel@boasphoto.nl

Mobiel: +31654912594

Studio/Bezoekadres:

Johan van Oldebarneveltlaan 62
3705 HJ Zeist
Post

Fröbellaan 42 3706 TH Zeist
The Netherlands

 

 

Contactgegevens:

E-mail: mel@boasphoto.nl

Mobiel: +31654912594

%d bloggers liken dit: